10 tips voor het maken van een goede corporate video

Een goede corporate video kan ervoor zorgen dat jouw bedrijf haar doelen sneller bereikt. Of dit nu het genereren van leads is, het aankondigen van een nieuw product, of het creëren van een imago. Met een goede video geef je jouw publiek een duidelijk beeld van wat je te vertellen hebt. Maar hoe maak je nou een goede corporate video? In dit artikel geef ik je 10 tips waar je op kan letten bij het maken van jouw corporate video.

1. Bepaal het doel en de doelgroep van de video

Gebruik je de corporate video om inschrijvingen te krijgen, om conversies te draaien of om naamsbekendheid te vergroten? Of ben je op zoek naar collega's? Bepaal je doelen vooraf en het zal een stuk makkelijker zijn om een succesvolle videocampagne te draaien.

Als je het doel voor ogen hebt bepaal je wie de doelgroep van de video is. Als de video voor interne communicatie gebruikt gaat worden weet je waarschijnlijk al welke afdelingen de video gaan zien. Gebruik je de video om nieuwe collega’s of klanten te werven? Bepaal dan de leeftijdscategorie, geslacht, woonomgeving, en interesses van je publiek. Hoe duidelijker de doelgroep, hoe makkelijker het is om hier rekening mee te houden in het productieproces van jouw corporate video.

2. Kies de juiste boodschap

Een veelgemaakte fout die ik langs zie komen bij corporate video's is dat er teveel verschillende boodschappen in één video gestopt worden. Hierdoor is het voor de kijker moeilijk te volgen, en heeft de video niet de impact die hij zou moeten hebben. Kies daarom één boodschap die het belangrijkst is voor de video. Je kan er natuurlijk meerdere kernwaarden in verwerken, als het verhaal maar duidelijk blijft voor het publiek.

Met een vooraf ingekaderde boodschap is het makkelijker om zaken weg te laten. Je wil in een simpele productvideo niet beginnen over het ontstaan van je bedrijf, tenzij het echt met het product te maken heeft. En kom je op meerdere boodschappen uit? Maak er een videoreeks van! Zo heb je genoeg content die je kunt inzetten om je doelen te behalen, zonder dat de video's zelf te ingewikkeld worden.

3. Kies een contentstrategie

Heb je er al over nagedacht hoe je de corporate video wil inzetten? Wil je deze bijvoorbeeld delen op sociale media, inzetten als advertentiecampagne of als bannervideo gebruiken op je website? Hoe eerder je hierover nadenkt, hoe makkelijker het wordt om rekening te houden met het platform waar de video wordt ingezet.

Voor social media advertenties raad ik aan om de video's niet te lang te maken. Tussen de 10 en 20 seconden werkt het best. Video's op je eigen website kunnen wat langer zijn, maar zorg er wel voor dat de belangrijkste informatie al vroeg in de video aan bod komt.

Gebruik je de video's alleen op social media? Dan kan je er ook voor kiezen om de video's verticaal te schieten. Door dit vooraf te bepalen hoef je niet later te gaan bijsnijden, en houd je de beeldkwaliteit het allerhoogst.

4. Let op de tone of voice

Deze tip staat bewust als vierde in de lijst. Het is namelijk een stuk makkelijker om een tone of voice te vinden die bij de video past als het doel, de doelgroep en de contentstrategie al gekozen zijn. Een corporate video hoeft namelijk niet altijd een serieuze toon te hebben. Door met je publiek te levelen zullen ze zich meer verbonden met je voelen, en nemen ze je boodschap eerder aan.

Is je corporate video daarentegen juist bedoeld voor zakelijke partners? Dan is het goed om een serieuzere, maar duidelijke toon aan te houden. Ga op zoek naar de juiste tone of voice en je zult zien dat je video betere resultaten oplevert dan wanneer je deze stap overslaat.

Een voorbeeld van deze impact zie je in de corporate video die we maakten voor Gooise-Gitaren bij de fabriek van Martin Guitars. Hun publiek bestaat uit gitaristen die graag meer willen weten over het bouwproces van gitaren. Hier hebben we op ingespeeld met de toon van de video.

5. Let op de shotcomposities

Wat er wel en niet in beeld wordt gebracht wordt bepaald bij het maken van een compositie. Focus je op bepaalde elementen, of breng je juist een totaalplaatje in beeld? Zet je de spreker voor een egaal gekleurd doek, of juist op de werkvloer? Deze keuzes beïnvloeden de toon van je corporate video, en hebben dus impact op hoe de video overkomt bij het publiek.

Zoek dus de juiste beelden bij elkaar, zodat het visuele verhaal past bij het doel en de doelgroep van de video. Ook wil je video visueel past bij je bedrijf, zodat mensen de juiste indruk krijgen.

6. Wissel beelden af

Door in de video gebruik te maken van verschillende shots houd je de aandacht van het publiek beter vast. Je kan ervoor kiezen om degene die aan het woord is vanaf meerdere hoeken te filmen, je kan er ook voor kiezen om iets anders te laten zien. Deze invulshots worden ook wel B-roll genoemd.

B-roll is een goede manier om het show, don’t tell principe te hanteren. Vertel niet alleen wat jouw bedrijf uniek maakt, laat het zien! Zo gebruik je alle facetten van de videografie om een compleet verhaal te vertellen. Een voorbeeld hiervan zie je in deze video, waarin gesproken tekst afgewisseld wordt met invulshots:

Het is daarbij wel belangrijk om de juiste toon te zetten. Wissel niet te vaak af, dat kan verwarrend zijn voor de kijker. Maar houd je een shot te lang aan, dan raak je de aandacht snel kwijt. Zoek daarom voor jouw bedrijf en jouw boodschap de juiste balans.

7. Focus op gevoel

Hoe wil je dat je publiek zich voelt na het kijken van jouw corporate video? Wil je dat ze gemotiveerd raken, wil je je publiek inspireren of wil je dat mensen met een goed gevoel doorklikken op je inschrijfpagina?

Door op dit gevoel te richten zorg je ervoor dat de video niet té statisch en informatief beladen wordt, maar dat het echt iets teweeg brengt bij de kijker. Hoe meer hierop gelet wordt bij het produceren van de video, hoe groter de impact.

8. Zorg voor goede belichting.

Belichting speelt een grote rol in het zetten van de toon van een video. Denk aan het verschil tussen een volledig verlicht shot en een donker shot met dramatische schaduwen. Het geeft een compleet ander gevoel. Zorg daarom niet alleen voor goede belichting, maar ook voor de juiste. Soms zijn schaduwen nodig om de juiste sfeer neer te zetten.

Ook wordt de beeldkwaliteit een stuk beter van goede belichting. Het wordt de camera een stuk makkelijker gemaakt, waardoor het beeld minder ruis bevat en je een betere kwaliteit overhoudt. Heb je geen professionele belichting tot je beschikking? Zoek dan een plekje op waar je genoeg, maar niet te veel, zonlicht kan gebruiken, bijvoorbeeld naast een groot raam.

9. Geluid is belangrijker dan beeld.

Al heb je de mooiste shots op beeld, als het geluid slecht is zal de video niet dezelfde impact hebben. Zorg daarom voor gepaste muziek en duidelijk opgenomen gesproken tekst.

Laat je iemand op beeld spreken? Zorg er dan voor dat deze persoon duidelijk spreekt en met de juiste apparatuur goed opgenomen wordt. Hierdoor is de video makkelijker te volgen voor de kijker, en zit de kwaliteit van de audio niet in de weg van het doel van je corporate video.

10. Laat je corporate video maken door een professioneel bedrijf

Wil je jouw ideeën in de hoogste kwaliteit op beeld krijgen? Schakel dan een professioneel videoproductiebedrijf in. Bij Boomsma Media hebben we jaren ervaring met het maken van corporate content voor bedrijven. We helpen je graag op weg bij het realiseren van je corporate video. Neem hieronder vrijblijvend contact op.

Volgende
Volgende

Hoe werk je met een contentkalender?